zaterdag 19 oktober 2013

Mensenrechten voor Syrië

En dan voor je het weet wordt je erin mee gezogen. Oh ja, je nam deel aan de discussie over strategie en mensenrecht maar denk je er ooit bij na wat mensenrecht echt betekent? Het is dus een communiqué uitgegeven door een of andere organisatie en opgesteld door een aantal heren met een heleboel titels. Nee het bestaat uit kleine dingen zoals een kind wat voeding en kleding nodig heeft: mensenrecht, of een paar maaltijden per dag: mensenrecht. Het recht bestaat ook uit rustig, zowel in als buiten je huis, vredig je eigen gang kunnen gaan. Niet bang hoeven zijn voor de gevreesde klop op de deur door politie of militie, niet op straat angstig en schichtig langs de muren te sluipen uit vrees voor een kogel. Mensenrecht is: je leven kunnen lijden zoals jij dat wilt, vrij van onderdrukking en kunnen leren op scholen waar je niet bang hoeft te zijn voor granaat inslagen.

Mensen hebben hun mond vol over rechten en er zijn heren die hiervoor gestudeerd hebben en een doctoraat van hebben. Zij kunnen je heel abstract vertellen wat mensenrechten zijn. Helaas, als een regering of militie jou dat recht niet gunt, omdat het ze beter uitkomt omdat niet te geven, dan krijg jij dat recht niet. Jij bent als mens in zo een land niet eens meer een nummer, maar iets wat zij zo snel mogelijk willen dumpen wanneer je doodgeschoten of vergast bent. Zelfs dan heb je nog geen rechten want je ouders mogen je niet begraven en eer krijg je al helemaal niet: je was lastig en stond in hun weg en zij maken wel uit of jij rechten hebt.

Soms kom je mensen tegen die de situatie willen veranderen, een bevlogen raadslid van Syrische afkomst of een singer/songwriter die met zijn muziek de mensen aan het verstand wil brengen wat het betekend als jou rechten je ontnomen worden. Ik heb ze ontmoet, Kholoud Al Mobayed en Somar Chaban, zij strijden voor de rechten in hun land, een land verscheurd door oorlog en aanslagen. Toch zoeken zij het recht. Het recht dat een kind te eten krijgt en kleding heeft, het recht van ouders om hun kind te begraven, het recht om in rust en veiligheid te leven. Ik kan wel hierover vertellen maar luister naar de uitzending en kijk op hun Facebook pagina en u zult het begrijpen en misschien zelfs een bijdrage willen geven voor hun zaak.

Zij waren te gast bij 'The Joint Politics' en vertelde hun verhaal: luister hiernaar:
Geraakt door hun verhaal? U kunt helpen, ik weet dat niet veel mensen het breed hebben op het moment maar elke euro is er een.


Luisteren naar de prachtige songs van Somar Chaban


Mocht u denken dat ik Syrië expert ben of een nieuw stokpaardje heb gevonden? Nee, maar mensen hebben rechten en als wij samen staan kunnen wij een muur vormen: een menselijke muur die haat breekt. Idealistisch? Ja maar als wij dat verliezen verliezen wij onszelf vind ik en nemen de dictators het over.

Anaïs Cortez- Reina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten