maandag 13 februari 2012

Verzekering tegen de zorgverzekering.




Heb een raadsel voor u. Uw moet naar de reumatoloog omdat u last heeft van pijn in uw gewrichten. De reumatoloog vindt dat uw een brace nodig heeft en schrijft een recept voor u uit. Met het recept in de hand gaat u naar de medische speciaalzaak waar een vriendelijke meneer uw er een geeft in uw maat. Uw betaalt 50 euro en de meneer van de winkel weet u te vertellen dat hij de claim bij uw zorgverzekering zal indienen. Zodra de zorgverzekering het goedkeurt kunt u uw geld terug halen bij de winkel. Zo gezegd zo gedaan. De zorgverzekering ( Agis) geeft zijn fiat en u haalt uw geld terug bij de winkel. Na 3 maanden krijgt u van uw zorgverzekering een claim van 88 euro voor diezelfde brace. Na veel heen en weer gebel krijgt u alleen maar te horen dat u
88 euro moet betalen omdat ze voor het gemak en solidariteit voor iedereen hetzelfde rekenen. Zo, en nu mag u het raadsel voor mij oplossen.
Hoe zit dit? Mag men zomaar bijna 40 euro extra van uw eigen risico inhouden?


Een rollator nodig is voor de Agis geen probleem. U fietst altijd maar krijgt toch een rollator terwijl dat eigenlijk dubbel is en u helemaal niet van plan bent om te gaan lopen maar u blijft lekker fietsen. Onderhand moet iemand, die in Zeeland woont en gediagnosticeerd autist is, naar België omdat er voor hem geen hulp bijna mogelijk is. Ja er is wel hulp maar dan komt hij op een wachtlijst die zo lang is dat men bijna een rij van Middelburg naar België kan maken. Dan maar "gewoon " zelf naar toe. Dat u er een hoop reiskosten voor moet maken kan niemand wat interesseren.

Er zijn veel misstanden in de gezondheidszorg en men doet er alles aan om dit tegen te gaan. Vreemd dat de zorgverzekeraars, die bij elkaar zo een slordige 1,2 miljard winst maken klagen, over het gedrag van 'hun' verzekerden. Het eigen risico moet voorkomen dat mensen "zo maar " er gebruik van maken. Helaas werkt dit toch ook misbruik in de hand. Mensen die hun eigen risico aan moeten spreken maken dit nu snel vol zodat zij daarna gewoon van alles kunnen krijgen en dit kost hen dan geen cent meer. Helaas gaat dit dan weer uit de basisverzekering en die wordt dan weer duurder. Het lijkt mij dat er sprake is van misverstanden.

Zeker de huisarts is de poortwachter van de gezondheidszorg maar hoe vaak gaat het daar niet fout? Patiënten die echt iets hebben worden niet goed gediagnostiseerd en hebben daardoor veel meer duurdere zorg nodig. Preventie zou hoog op de lijst moeten staan maar is het niet zo dat daar nou juist op bezuinigd wordt. Hart en vaatziekte zijn hierdoor al significant terug gedrongen en het zou geen gek idee zijn om door middel van goede oefenprogramma's en voorlichting mensen niet te dik laten worden. Dit zou denk ik veel geld uitsparen.

Maar ja, wie ben ik? Begrijp het systeem niet maar weet wel dat ik naar een chiropracticus of een antroposoof mag en weet u, dat vind ik nou weer onzin.
Paus Johannes – Paulus is pas zalig verklaart omdat hij een wonder had verricht en ik vraag me af of hij echt in het Vaticaan werkte of toch bij de Agis.
14 mei 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten