vrijdag 28 december 2012

Veranderde rol man en vrouw in onze huidige samenleving

Vandaag een gastblog van Felix van Moll. Felix is secretaris van de afdeling Montferland van de PvdA tevens commissielid commissie Maatschappij & organisatie van gemeente Montferland.


In de loop der jaar duizenden introduceerden de Indo-Germanen de patriarchale rollenverdeling tussen man en vrouw in onze westerse samenleving.
Vrouwen maar ook mannen waren idealiter buitengesloten van bepaalde werkzaamheden/activiteiten. Natuurlijk bij overmacht werden de grenzen een tijdje vager en mochten er activiteiten overgenomen worden.
Heden ten dage echter zijn zowel mannen als vrouwen meer gelijkberechtigd en voeren zij steeds meer ook allerlei (dezelfde) activiteiten uit die vroeger alleen aan de man of de vrouw voorbehouden waren.

Vraag: Wat is de invloed van deze veranderde rollenverdeling tussen man en vrouw in onze maatschappij en waar gaat onze samenleving naar toe?

Wordt het een samenleving waarin alleen nog de prestatie van het werkend individu telt?
Wordt de vrouw daarnaast gezien als de verzorger voor nieuwe arbeidskrachten?
Zal er meer nadruk liggen in onze samenleving op communicatie waar vrouwen beter in zijn dan mannen?
Wordt de samenleving vreedzamer, zorgzamer?
Wat is de rol van de huidige man? In hoeverre moet hij zich aanpassen in zijn gedrag om nog aantrekkelijk te zijn als partner en werkkracht?
Hoe verandert de rol van de opgroeiende meisjes en jongens en wat voor invloed heeft dat op onze samenleving?
Welke opvoeding ? onderwijs past nu het beste voor hen?

Opmerkelijk is het gebruik van communicatiemiddelen zoals computers, laptops, tablets en smartphones door beiden.
Het werken in teams voor het aanpakken van opdrachten, wetenschappelijke- en bedrijfsprojecten zijn eveneens gevraagde eigenschappen.
Opmerkelijk zijn natuurlijk ook de zich veranderde machtsverhoudingen tussen man en vrouw en tussen de mensen onderling. Maar daarover later meer.

Felix van Moll

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. CorrMijn vraag aan de huidige maatschappij is dan ook: Waar gaat dat naar toe als synergie belangrijker is dan empathie?

    BeantwoordenVerwijderen