donderdag 18 juli 2013

NineG-music en de afbraak van de sociale woningbouw

NineG-music is geïnterviewd geworden en het stukje is in Het Parool verschenen. Vandaag gaat hij iets uitgebreider in op dit onderwerp.


Samen met een groep vrienden uit verschillende streken van Amsterdam maak ik Joint radio in opdracht van talentencentrum Jaco. Het programma is iedere vrijdag op Salto te horen. Nee, we gebruiken geen drugs. Joint staat voor de relaxte sfeer die wij creëren, daar wordt de luisteraar high van. We maken een Urban muziekprogramma en één keer in de maand nodigen we een politicus uit en komt Anaïs Cortez Reina bij ons aan tafel zitten om de politici te interviewen. Het zijn niet altijd politici maar kunnen ook mensen uit maatschappelijke organisaties zijn. Luisteraars kunnen dan via Facebook en Twitter vragen stellen. Zo brengen we de politiek wat dichter bij de mensen.


Ik zou het prachtig vinden als ik de directeur van een woningcorporatie eens op het matje kon roepen, zodat iedereen hem vragen kan stellen via Twitter. De woningbouw heeft de hele Nieuwmarktbuurt verpest, puur uit winstbejag. De sociale huurwoningen hebben plaatsgemaakt voor koophuizen. Door hen zijn alle originele bewoners uitgeweken naar Purmerend of Amsterdam-Noord en is de buurt te elitair geworden. De hele sociale cohesie is verdwenen sinds de originele buurtbewoners weg zijn, dat vind ik jammer.
Zelf woon ik wel in een sociale huurwoning, maar alles om mij heen is verdwenen. Eerst heeft de woningbouw het laten verkrotten, vervolgens gooiden ze de mensen er zonder pardon uit onder het mom van renovatie. Dan moest je maar accepteren wat je werd aangeboden. Nu wonen er alleen hoogopgeleiden, tweeverdieners en studenten waarvan de (meestal) bemiddelde ouders de etages kopen voor hun kinderen. Laatst hoorde ik een paar dames op straat zeggen dat de buurt wel echt vooruit was gegaan sinds hun komst. Dat is toch een belachelijke uitspraak? Die dames die duidelijk van 'betere komaf' zijn hebben het veel te hoog in hun bol.


Juist de verschillende culturen maken Amsterdam zo bijzonder en aantrekkelijk en niet 'witte' buurten waar geen Nederlander, die zijn voorouders niet met z'n voeten in de klei geboren is, woont.. Nu is de hele sociale dynamiek weg. Als jij mensen neer gaat zetten die helemaal niet gewend zijn aan het stadsleven, dan weet je gewoon dat er een bepaalde wrijving ontstaat. Dat vind ik gewoon jammer dat haalt het hart uit de stad.

Zelf ben ik opgegroeid met kinderen uit verschillende culturen en moet zeggen dat ik mij daardoor een rijk mens voel. Geen angst voor het onbekende of xenofobie was er bij ons in de buurt te vinden. Helaas, men maakt nu enclaves waar men mensen van een bepaalde huidskleur en salariëring bij elkaar zet en op die manier zullen zij nog meer van elkaar vervreemden. Juist Amsterdam een stad die opgebouwd is door emigranten zou ervoor moeten zorgen dat de sfeer multicultureel is en blijft!



 NineG-music Music-producer

www.soundcloud.com/nineg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten